Az évenkénti pár napos nyári országfelfedező túránk tavaly előtt a Bükkre és környékére esett. Így volt szerencsénk ellátogatni a parádi üvegmanufaktúrába, ahol...

Sok érdekességet írnék, de beszéljen inkább a honlap - A parádsasvári üvegmanufaktúra

Sok más mellett, az infrastruktúra és szaktudás hiányait felismerve kénytelenek voltunk belátni azt a szomorú tényt, hogy a befőzéshez elengedhetetlen üvegeket nem lehetünk restek megvásárolni. Persze, a mostanság agyonhájpolt no waste szellemiségében összeszedhettük volna innen-onnan, de nem akartunk a szomszéd ismerősökhöz átgurulni a tizenéves dízel autónkkal, hogy később a méd in csájna párnák között dunsztolhassunk, ami után a kényelmes kanapéról, a lapra szerelt bútoron álló hádékúlled4K tévén a Barátok köztöt nézhessük. Szóval félretett önérzetünk lehajtott fejjel párosult, amikor jó fogyasztóhoz illően fizettünk a kasszánál.

De! Az üvegen kívül mindent a két kis mancsunkkal csináltunk. Illetve majdem mindent: a papírt sem mi merítettük, amire a grafika került. A széndarab helyett is inkább a nyomtatót választottuk. Plusz a ragasztó sem csiriz volt. Hovatovább, sniccer helyett sem kezdtünk követ pattintani a vágáshoz. Azt hiszem ha folytatnám a felsorolást, az kitenne egy fél kötet Háború és békét.

Tehát a hozzávalók - 15 db, két decis üveghez:

⁃ 80 dkg bodzavirág

⁃ 1,6 kg hámozott alma ( ami nem gyárban készül, hanem fán terem)

⁃ 1 kg cukor vagy annak megfelelő édesítőszer

⁃ 4 csomag vaníliacukor

⁃ 3 csomag 3:1-es dzsemfix

⁃ 80 dkg citrom

⁃ 2 liter víz

Elkészítés:

A virágokat és a karikára vágott citromokat egy nagy edénybe tesszük, amit felöntünk a vízzel, majd egy napig hűtőben áztatjuk. Másnap az almát felkockázzuk és a cukorral (édesítővel) feltesszük főzni. Miután megpuhult, leturmixoljuk. A bodzás citromos levet leszűrjük. Egy kis adag lében a dzsemfixet feloldjuk. A cukros almához öntjük a maradék bodzás citromlevet, a zselés levet, a vaníliát, kavargatjuk, és forrás után öt perccel készen is van. Ezután a csírátlanított üvegekbe töltjük és lezárjuk. Végezetül fejjel lefelé dunsztba tesszük.

És íme a dekoráció:

Azontúl, hogy finom, még ajinak sem utolsó.